10 راهکار برای درمان و مقابله با استرس در محیط کار

هر فردی که تاکنون شغلی بر عهده داشته است در مقطعی از زمان فشار ناشی از استرس کاری را حس کرده است.

جهت مشاوره تلفنی در زمینه استرس در محیط کار

از تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره ۲۹۵۲_۹۰۷_۹۰۹ (بدون پیش شماره) تماس بگیرید

پاسخگویی از ۸ صبح تا ۱۲ شب حتی ایام تعطیل

و جهت مشاوره حضوری در تهران با شماره 44055462-021 تماس بگیرید

هر فردی که تاکنون شغلی بر عهده داشته است در مقطعی از زمان فشار ناشی از استرس کاری را حس کرده است. هر شغلی که فکرش را کنید می‌تواند استرس‌زا باشد حتی اگر عاشق کاری که انجام می‌دهید باشید، با این وجود 10 راهکار برای درمان و مقابله با استرس در محیط کار وجود دارد.

ما در این مقاله از دکتر ذهن به دلایل و راهکارهای مقابله با استرس و چگونگی درمان آن در محیط کار می‌پردازیم.

اما زمانی که این استرس کاری به صورت مزمن ظاهر شود برای هر کسی طاقت فرسا است چرا که همزمان به سلامت جسم و روح خود ضربه می‌زند.

متاسفانه تعداد چنین استرس‌هایی برای طولانی مدت بسیار رایج است؛ شما نمی‌توانید از ‌تنش‌هایی که در طول کار ایجاد می‌شود جلوگیری کنید.

 

استرس در محیط کار چیست؟

آیا تا به حال استرس در محیط کار را تجربه کرده‌اید؟ این استرس تاثیرات زیادی بر روی سلامت جسمی و روان افراد شاغل دارد، می‌تواند به عنوان واکنش‌های عاطفی و جسمی که در نتیجه آن را با احساس ناکافی بودن کارمند برای نیازهای شغلی رخ می‌دهد، تعریف کرد.

بسیاری از افراد شاغل قبول دارند که دلیل اصلی استرس در محیط کار به دلیل شرایط کاری برای کارمند است که ناشی از انتظارات بیش از حد کارمندان می‌باشد.

همچنین کارمندان ویژگی‌های روانی و فیزیکی یکسانی ندارند؛ گاهی اوقات انتظار عملکرد یکسان از همه می‌تواند نگرش اشتباهی باشد.

چه بسیاری از کارمندان هستند که با ساعت‌های طولانی کاری مشکلی ندارند افرادی هستند که به سختی با این شرایط کاری کنار می‌آیند، به عبارت دیگر هیچ کدام از کارمندان شبیه به هم نیستند گاهی اوقات کارمندان خوب گاهی نیز افراد بدی هم پیدا می‌شود.

هر فرد شاغلی منحصربفرد است و به همین خاطر منبع استرس برای همه یکسان نیست، بنابراین هر فرد باید به طور جداگانه رسیدگی شود تا برای او استراتژی‌های متفاوتی تعیین شود.

میل به قدردانی از سوی کارفرما یا اضطراب از شکست، دلایل اصلی این استرس شغلی هستند.

استرس کاری می‌تواند به این دلیل اتفاق بیفتد که افراد ترس از شکست یا ناتوان در انجام الزامات شغلی هستند که می‌تواند مشکلات جدی را برای سلامت روانی و جسمانی افراد ایجاد کند.

همچنین می‌تواند مشکلاتی مانند فروپاشی روانی، حملات اضطرابی، پانیک یا افسردگی را برای او رقم بزنند، ممکن است فرد به مرور زمان به مراکز درمانی مختلف مراجعه کند.

اختلالات عاطفی ناشی از استرس کاری نیز باعث نارسایی در کنترل خشم می‌شود.

وقتی استرس زیادی در محیط کاری خود تجربه می‌کنید این محیط نه تنها بر سایر کارکنان تاثیر می‌گذارد بلکه می‌تواند باعث کاهش شدید عملکرد شرکت شود، پس فکر نکنید که استرس شما نمی‌تواند محیط شرکت را مختل کند.

 

آیا استرس کاری باعث بیماری می‌شود؟

افراد زیادی به این نتیجه رسیدند که بین استرس و بیماری ارتباط وجود دارد، هنگامی که در محل کار استرس می‌گیریم، آنفولانزا، تبخال و حساسیت تشدید می‌شود.

لازم به ذکر است که حتی ویروس کرونا از این قاعده مستثنا نیست، افرادی که مبتلا به ویروس کرونا هستند اگر تحت استرس قرار گیرند دچار تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شوند.

البته استرس در محیط کار بیماری‌های روانی و جسمانی زیادی به همراه دارد، زیرا استرس سیگنالی را در مغز انسان آغاز می‌کند که به دفاع بدن پاسخ می‌دهد.

با سیگنال از مغز، سیستم عصبی تحریک شده و به همین ترتیب نبض انسان تند می‌شود، تنفس‌ها نامنظم می‌شود و هورمون‌های مختلفی برای کشش ماهیچه‌ها ترشح می‌شود.

این سیگنال به بدن کمک می‌کند تا از خود در برابر موقعیت‌های تهدیدآمیز حفاظت کند؛ به همین ترتیب در هنگام استرس بدن دقیقاً این واکنش‌ها را نشان می‌دهد، استرس‌های کوتاه مدت و نادر خطرات جدی را برای افراد ندارند.

با این حال وجود یک حالت استرس باعث فرسودگی و آسیب سیستم بیولوژیکی در طول زمان می‌شود، دفاع بدن از خود به مرور زمان از بین می‌رود و می‌تواند مشکلات جدی‌تری را ایجاد کند، به همین خاطر بهتر است بر استرس‌های خود در محیط کار کنترل داشته باشید.

 

عوامل ایجاد کننده استرس کاری

عوامل ایجاد کننده استرس کاری

همانطور که متوجه شدید استرس در محیط کار به معنی فشار و نیرو است، انباشته شدن رویدادهای مختلف اعم از رویدادهای زندگی، اجتماعی و شغلی، سازگاری فرد را با وضع موجود بر هم می‌زند موجب استرس می‌گردد.

هر محرکی که در انسان استرس و تنش را به وجود می‌آورد و در او پاسخی برانگیزد، عامل استرس‌زا شناخته می‌شود، این عامل‌ها ممکن است یک واقعه، شرایط، مشکل، شخص، شیء، شغل و غیره باشد.

وقتی استرس در افراد شاغل افزایش پیدا می‌کند ممکن است بیماری‌هایی در فرد شاغل به وجود آورند که مهمترین آنها افزایش فشار خون و بیماری‌های قلبی هستند.

در ادامه موجب ناتوانی فرد در مقابله با استرس می‌شود و وضعیتی را به وجود می‌آورد که قادر به انجام هیچ کاری نخواهد بود و توان هرگونه مقاومت و برخوردی را از دست خواهد داد.

بسیاری از پزشکان معتقدند که استرس به ویژه در محیط کاری یکی از مهم‌ترین علل بیماری عروق کرونر و انفارکتوس میوکارد می‌باشد، افزایش فشار خون و مقدار کلسترول خون نیز در مشاغل پر استرس بیشتر گزارش شده است.

همچنین استرس بیماری‌های گوارشی نظیر زخم معده را رقم خواهد زد، زمانی که با استرس و تغییرات هیجانی کاری را انجام می‌دهید بیشتر به بدن خود در هنگام کار ضربه وارد می‌کنید.

سایر مشکلات گوارشی ناشی از استرس سندرم روده تحریک، پذیرف یبوست و اختلال اشتها هستند.

 

10 راهکار برای درمان و مقابله با استرس در هر حیطه شغلی که فکرش را کنید!

صاحبان کسب و کار به طور میانگین بین ۳۰ تا ۹۰ پروژه در دست دارند، در هر ساعت ۷ بار در کار کارمندان مدرن وقفه اتفاق می‌افتد و روزی ۱ تا ۲ ساعت حواسشان پرت می‌شود. از هر ۱۰ نفر، چهار نفر در شرکت‌های بزرگ کار می‌کنند که ممکن است یک بازسازی شرکتی عظیم را تجربه کنند و به همین دلیل نگران آینده‌شان هستند.

اما بسیاری از افراد این سوال را می‌پرسند آیا راهی وجود دارد که در طول روز به طور مداوم متمرکز بمانیم؟ آیا ممکن است همه کارهای مورد نیاز را انجام دهیم و همچنان پس از کار برایمان انرژی باقی بماند؟

برای اینکه بتوانید تمرکز خود را در هنگام انجام کار کنترل کنید می‌توانید با استفاده از 10 راهکار برای درمان و مقابله با استرس در محیط کار در هر حیطه شغلی که فکرش را کنید این کنترل را به دست آورید.

 

  1. به جای واکنش نشان دادن، اقدام کنید

زمانی که کنترل خود را به روی کارها از دست می‌دهیم، استرس را تجربه می‌کنیم، این احساس باعث فعال شدن هورمون استرس خواهد شد که اگر مزمن باشد، باعث افت اعتماد به نفس و تمرکز می‌شود.

به جای اینکه واکنش نشان دهید بهتر است اقدام کنید و با توجه به اینکه بر عوارض استرس آگاهی دارید باید بدانید که در طولانی مدت حتی تمرکز خود را به راحتی از دست می‌دهید.

جنبه‌هایی که از کنترل شما خارج می‌شوند را شناسایی کنید و سعی کنید کارهایتان را به طور مرتب لیست کرده و آنها را انجام دهید، سعی کنید در سهم ۵۰ درصدی خود بی‌عیب و نقص باشید.

 

  1. نفس‌های عمیق بکشید

بسیاری از شغل‌ها فعالیت‌های زیادی را می‌طلبد به همین خاطر افراد وقتی که زیاد کار می‌کنند خسته می‌شوند و دیگر نمی‌توانند به آن فعالیت ادامه دهند.

زمانی که حجم کارهایتان زیاد شد و نتوانستید همه آنها را یکجا انجام دهید بهتر است به جای پانیک شدن چند نفس عمیق و پشت سر هم بکشید.

تمرین تنفس به شما کمک می‌کند که با آگاهی فکر کنید و راه حلی مناسب برای به اتمام رساندن کارهایتان پیدا کنید، به سادگی برای ۵ ثانیه هوا را به درون ریه‌هایتان بفرستید، نگه دارید و با شمارش مشابه از طریق بینی، هوا را خارج کنید.

این کار شبیه به یک کلاس یوگای ۹۰ دقیقه‌ای است که فقط در ۳ دقیقه یا کمتر در پشت میز کارتان می‌توانید انجام دهید.

 

  1. عوامل حواس‌پرتی را حذف کنید

اغلب ما در طول روز با حجم بالایی از کارها روبرو هستیم، ایمیل‌ها، تماس‌های تلفنی، پیغام‌های لحظه‌ای و ناگهانی همه دست به دست هم می‌دهند تا یک روز کارمند را آشفته‌تر کنند، اگرچه شاید شما کنترلی بر حواس پرتی‌ها نداشته باشید اما می‌توانید واکنش خود را کنترل کنید.

اینکه عامل حواس پرتی را قبول کنید و آن را بپذیرید، می‌توانید آن را کنار بگذارید یا اهمیتش را بسنجید و برای آن برنامه‌ای بچینید، پس می‌توانید با پاسخ دادن به پیغام‌ها در زمانی مشخص، تعیین ساعت‌های اداری برای صحبت شخصی یا بستن در اتاقان در زمانی که نیاز به تمرکز دارید را انجام دهید.

 

  1. غذای مناسب بخورید و خوب بخوابید

اگر شما کارمند هستید بهتر است که روز خود را با یک وعده کامل آغاز کنید در هنگام تایم ناهار می‌توانید یک غذای سبک میل کنید، خوردن غذاهای پرچرب و سنگین مبی تواند ناراحتی‌ هایی را برای شما به وجود آورد پس حتماً شام خود را نیز با یک وعده سبک میل کنید.

همچنین محیط خواب خود را دور از تمام لوازم الکترونیکی کرده و فقط تمرکز خود را به روی خواب شبانه بگذارید تا روز کاری خود را با انرژی زیادی انجام دهید.

 

  1. نگاه خود را از منابع استرس زا عوض کنید

نگاه خود را از منابع استرس زا عوض کنید

محیط کاری خالی از منابع استرس‌زا نیست قطعاً محرک‌ها و کسانی هستند که استرس را در شما تشدید می‌کنند به همین خاطر بهتر است از این افراد یا محرک‌ها دور باشید.

این فاصله گرفتن به شما کمک می‌کند که نگاه خود را از منبع استرس‌ها عوض کنید و دیگر مجبور نباشید در طول روز به خاطر عوامل بیهوده تمرکز خود را از دست دهید که در نهایت با عصبانیت رئیس یا کارفرمایتان مواجه شوید.

 

  1. سریع آرام شوید

وقتی ناراحت یا عصبانی هستید، احساس خشمی در بدنتان وجود دارد که ممکن است باعث واکنش شما شود، به جای واکنش خشمگین بهتر است از تکنیک تنفس استفاده کنید همانطور که قبلاً اشاره کردیم این کار به شما کمک می‌کند تا حواس خود را جمع کنید و دیگر با واکنش به واقعیت‌ها حمله نکنید.

این کار مثل فشار دادن کلید توقف در شما است به شما زمان می‌دهد تا در مورد واکنش‌تان فکر کنید.

 

  1. اولویت‌هایتان را مشخص کنید

با وجود فشارهای مختلف و اولویت‌هایی که مدام در حال تغییر هستند، بسیار مهم است که آنچه واقعاً برایتان مهم است و همچنین دلیل اهمیت آن را می‌دانید آن کار را در اولویت قرار دهید.

اینکه بدانید در سازمان چه نقشی دارید، اولویت‌های شرکت چیست و اهداف شخصی و نقاط قوت شما چه هستند. می‌توانید یک لیست از اولویت‌هایی گلچین کنید که دارای بیشترین اثر هستند و بیشترین هماهنگی را با اهداف خودتان دارند.

 

  1. اضطراب خود را متوقف کنید

بهتر است به جای استرس و اضطراب در محیط کاری، تمرین‌های تمرکز را انجام دهید. این به شما کمک می‌کند تا بیشتر و با دقت به کارهای اداری خود برسید.

افرادی بیشترین موفقیت را کسب می‌کنند که بتوانند اضطراب خود را متوقف کنند. هیچکس با داشتن استرس به جایی نرسیده و کسی هم بدون داشتن تمرکز موفق نشده است.

 

  1. به روی دیگران اثر بگذارید

حتی اگر مسئول رفتار و دیدگاه‌های خود هستید همچنان باید با رفتارهای استرس‌های دیگران کنار بیایید. بهتر است با همکار یا کارمندی که مشکل دارد رو در رو می‌شوید، با لحنی مودبانه مشکلش را به او گوشزد کنید و از اثر این رفتار بر تیم و هر فرد بگویید و از وی بخواهید که تغییر کند.

با انجام این کار می‌توانید به روی دیگران اثر بگذارید و با انتقال مالکیت یک مشکل، آن را راحت‌تر حل و فصل خواهید کرد.

 

  1. بهترین منتقد باشید

در نهایت منتقد خوبی باشید، حدود 60 هزار فکر به سراغ شما می‌آید و منفی‌بافی درونی به اندازه اتفاقات بیرونی می‌تواند باعث استرس شود. راه‌حل این است که به جای اینکه به تندی برخورد کنید بهتر است خودتان را تشویق کنید.

افکار تشویقی باعث می‌شود که انگیزه بخشیدن خود را بیشتر کرده تا به موفقیت برسید و حتی باعث می‌شود یاد بگیرید که دیگران را نیز تشویق کنید.

 

کلام آخر

فراموش نکنید که برای استراحت خود وقت بگذارید به شما کمک می‌کند تا استرس خود را کنترل کنید، به طور کلی ۱۰ راهکار برای درمان و مقابله با استرس در محیط کار را بررسی کردیم، مدیریت صحیح و جهت‌گیری کارکنان از نظر مسئولیت‌ها و ارتباطات در کاهش استرس بسیار موثر است.

علاوه بر این نباید فراموش کنید که موفقیت کاری تمام زندگی شما نخواهد بود بلکه این‌ها بخشی از موفقیت‌های شما برای آینده است، نظرتان درباره درمان و مقابله با استرس در محیط کار چیست؟ نظرات خود را از بخش نظردهی با دکتر ذهن در میان بگذارید.

 

به این مقاله امتیاز دهید

جهت مشاوره تلفنی در زمینه استرس در محیط کار

از تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره ۲۹۵۲_۹۰۷_۹۰۹ (بدون پیش شماره) تماس بگیرید

پاسخگویی از ۸ صبح تا ۱۲ شب حتی ایام تعطیل

و جهت مشاوره حضوری در تهران با شماره 44055462-021 تماس بگیرید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مشاوره حضوری 02144055462